A Róna Ker-Tész Kft. ma Magyarország bolti kiskereskedelmi frisspiaci vöröshagyma- sárgarépa-kereskedelem közel 10-15%-át adja.

A Róna piaci részesedése a feldolgozóipari nyersanyagokból 2-3% Magyarországon, mind az exportra, mind eseti réspiacokra szállítunk, a nemzetközi nem jellemző. A friss piaci termékekből kért vöröshagyma, sárgarépa 10-15%-a a hazai részesedésnek.

Az ipari zöldségek nemzetközi piacán a fogyasztó igények a konzervtől a mirelit termékek felé illetve „fresh cuttering”, konyhakész, félkész termékek felé mozdulnak. A friss zöldségek piacán nő a csomagolt termékek aránya, a vevői igény a „helyi” termékek felé fordul.

Szabadszálláson és környékén ma is sokan a mezőgazdaságból próbálnak megélni. A megváltozott gazdasági körülmények, a piaci igények, az Európai Unióhoz való csatlakozás lehetősége lépésre kényszerítette a Szövetkezet tagjait, egyéni gazdálkodókat és így elhatározták, hogy 2002-ben létrehoznak egy euro konform gazdálkodó szervezetet.

A RÓNA KER-TÉSZ Kft. 88 fő természetes személy és egy jogi személyiségű társaság, a Róna MG. Szövetkezet részvételével alakult azzal a céllal, hogy csökkentsük a termelés során, illetve az azzal kapcsolatosan felmerülő költségeket, stabilizáljuk a termelői árakat, valamint elősegítsük olyan különböző környezet- és természetbarát termesztési módszerek, hulladékkezelési eljárások alkalmazását, amelyek védik a természetes környezet minőségét, javítják a környezet biológiai állapotát.

A Róna MG. Szövetkezet gazdaságossági, piaci okok miatt 30 év után abbahagyta a zöldségszárítást. A meglévő infrastruktúra, labor, szakembergárda, a nyersanyagok megléte alapján újabb, a vevői igényeknek megfelelő gyártását kezdte el.
K+F pályázattal vákuumos szárító prototípus tervezése és kivitelezése valósult meg, ezzel instant jellegű zöldségek-gyümölcsök szárítása kezdődött.

A Róna Ker-Tész Kft. új csomagolási módot vezetett be (BOPP fólia) hagymafélék koptatott, darabolt termékek, mint pl. sárgarépa golyó, -hasáb, -minirépa.

A friss piacra termelt zöldségeket a Róna Ker-Tész Kft. forgalmazza a hazai kereskedelmi üzletláncoknak

  • Tesco,
  • Lidl,
  • Auchan

- csomagolva, naponta.

A szövetkezetben alkalmazott termesztés technológia, szaktudás, felszereltség, öntözés, garancia a vevőink felé, hogy a szerződött mennyiségre, minőségre, nyomon követhetőségre mindig számíthatnak.
A garantált hozamok, és a garantált minőség mellett a helyi mikroklíma, talaj miatt ugyanazon fajta sárgarépa édesebb, ízletesebb, mint más tájon vagy országban. A beszerzők, amíg Róna sárgarépa van készleten, addig más beszállítóktól nem vagy csak keveset rendelnek.